Connect with us

8 lucruri fascinante despre șobolani

Animale de companie

8 lucruri fascinante despre șobolani

8 lucruri fascinante despre șobolani

Deşi pentru majoritatea dintre noi şobolanii sunt nişte rozătoare dizgraţioase, atunci când ocupă locul principal în filme şi în desene animate parcă nu există vieţuitoare mai simpatice. Să ne amintim de celebrul Ratatouille…

Cu toate acestea, puţini sunt cei care cunosc măcar câteva lucruri despre aceste rozătoare.

Vă prezentăm cele mai ciudate lucruri despre şobolani şi rămâne să ne spuneţi care v-a impresionat cel mai tare.

Cei care suferă de musofobie ar putea să nu mai citească. Această listă este despre șobolani! Am descoperit opt fapte pe care nu le cunoașteți sau doriți să le cunoașteți despre rozătoarele pe care toată lumea le urăște.

1. În mediul urban

New York City ar putea avea pizza cu șobolani, dar Chicago se află în topul celor mai mari orașe din SUA infestate de șobolani, potrivit unei liste din 2016 compilate de Orkin. Marele Apple a fost al doilea, urmat de Washington, D.C. (fă-ți propria glumă politician-șobolan). La nivel global, Londra și Paris au, de asemenea, o problemă bine documentată cu șobolanii. De fapt, Orașul Luminii a fost forțat să închidă mai multe parcuri în 2016 din cauza unei crize de șobolani.

2. Șobolani monștrii

Deşi dizgraţioşi, şobolanii care ne vin în minte nu sunt şi mari. Dar asta nu înseamnă că nu pot exista rozătoare de dimensiuni impresionante.

Crezi că ai văzut un șobolan foarte mare? Probabil nu dacă îl comparați cu șobolanul lăcustin Bosavi, o specie descoperită în 2009. Se crede că este cel mai mare șobolan, are o lungime mai mare de 81 cm (inclusiv coada) și cântărește mai mult de trei kilograme (1,36 kg ). Prin comparație, șobolanul comun are o lungime de aproximativ 50 cm și cântărește aproximativ 0,25 kg. Din nefericire, studiile științifice au stabilit că șobolanii obișnuiți se măresc. Pe partea pozitivă, cercetătorii consideră că fiziologia comună a șobolanilor îi împiedică să devină șobolani giganți. În New York City, de exemplu, cercetătorii au stabilit că șobolanii nu ar depăși niciodată două kilograme (1 kg).

Citește și:   Diferențe COLOSALE pe care le face un câine în viața ta. Poza 4 este PERFECT adevărată

3. Reproducerea șobolanilor

Expunerea la anumite gusturi și mirosuri la începutul vieții poate afecta preferințele alimentare ale animalului. De exemplu, substanțele chimice din alimentele consumate de un șobolan mamă care alăptează pot fi transmise prin lapte la pui, condiționând preferințele gustului la tineri înainte de a începe să mănânce alimente solide.

O parte din problema șobolanilor este fecunditatea lor incredibilă. Șobolanii încep să se reproducă imediat după vârsta de cinci săptămâni și să continue până la vârsta de doi ani. Femelele sunt fertile aproximativ la fiecare trei săptămâni, iar în acest timp s-au cunoscut că se amestecă până la 500 de ori (!) În șase ore. Sarcina rezultată durează, de obicei, aproximativ trei săptămâni, iar dimensiunea așternutului variază de obicei între 6 și 20 de copii.

4. „ You dirty rat”

Deși acesta este un deliciu din filmul gangster Taxi! (1931), șobolanii au ajuns să însemne trădători. De ce? În parte, se datorează reputației lor proaste ca niște creaturi murdare și mortale și, de asemenea, pentru că șobolanii vor fugi de pe navele scufundate și de colapsul caselor, dând impresia de abandon.

Citește și:   ACESTA este ritualul antic prin care puii de pisica primesc cele 9 VIETI

5. „Ești murdar … Gerbil”?

Șobolanii sunt purtători cunoscuți ai bolilor. Au fost implicați în răspândirea a aproximativ 40 de boli, inclusiv ciuma bubonică, tifos și leptospiroză. De ani de zile se credea că șobolani infestați de ciumă au provocat moartea neagră (1347-51), care a ucis aproximativ 25 de milioane de oameni în Europa. Cu toate acestea, oamenii de știință cred acum că un alt rozător a fost de vină pentru moartea neagră: gerbilii. După examinarea vremii în această perioadă, cercetătorii au stabilit că acele condiții umede ar fi cauzat gerbilii să înflorească, nu șobolanii.

6. Ești un șobolan?

Răspunsul este da dacă te-ai născut în 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996 sau 2008. Aceștia sunt anii șobolanului conform zodiacului chinez. Oamenii născuți sub șobolani sunt în mod tradițional considerați a fi vicleni, spirituali și prosperi.

7. Mestecatul

Șobolanii sunt renumiți pentru capacitatea de a mesteca lucruri – betonul moale, lemnul, plasticul, aluminiu  Dragostea lor de mestecat se datorează, în parte, faptului că dinții lor nu încetează niciodată să crească. Pentru a nu fi prea lungi, făcând imposibilitatea de a mânca, șobolanii trebuie în mod constant să roadă.

8. Terminologia șobolanilor

Un grup de șobolani este numit un rău. (Nu ar trebui să fie ceva mai periculos? O turmă de ciori este cunoscută drept o crimă, la urma urmei.)

Sursa

Pentru mai multe detalii urmăriți și acest video:

loading...
Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe din Animale de companie

Sus