Connect with us

5 legende ale lumii despre ce simboluri văd oamenii pe lună

Arta

5 legende ale lumii despre ce simboluri văd oamenii pe lună

5 legende ale lumii despre ce simboluri văd oamenii pe lună

Cel mai probabil ai auzit că Luna are o parte întunecată, însă afirmaţia este incorectă deoarece aşa ceva nu există. Există însă o parte îndepărtată, pe care nu o putem vedea de pe Pământ; mai exact, lumina solară cade pe toată suprafaţa ei, dar oamenii văd lumina doar pe partea care se vede de pe Pământ.

În fiecare an, Luna „fură” o parte din energia de rotaţie a Pământului şi o foloseşte pentru a se ridica cu aproximativ 4 centimetri pe orbită. Potrivit cercetătorilor, atunci când s-a format, Luna se afla la o distanţă de 22.530 de kilometri de Pământ, iar acum se află la aproximativ 400.000 de kilometri depărtare.

Orbita Lunii în jurul Pământului este ovală, nu în formă de cerc, astfel că distanţa dintre centrul Pământului şi centrul Lunii variază. La perigeu – atunci când Luna se află în cel mai apropiat punct faţă de Pământ -, distanţa este de 363.300 de kilometri, iar la apogeu – în cel mai îndepărtat punct – , distanţa este de 405.500 de kilometri.

Atunci când o luna plină apare în timp ce astrul este la apogeu, discul pe care noi îl vedem poate fi cu 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitor decât în alte daţi în care este tot în faza de lună plină.

Noi oamenii vedem doar o singură latură a lunii, deoarece perioada de rotație este aceeași cu cea a orbitalului. Partea cu care se confruntă Pământul, partea apropiată, este văzută cu pete întunecate numite maria (latină pentru „mări”), care sunt rămășițele erupțiilor vulcanice uriașe care au avut loc la începutul istoriei Lunii. Nu a existat niciun patern pentru aceste erupții, dar, deoarece oamenii văd în fenomene naturale nori și formațiuni de roci, iar acestea sunt și pe lună. Iată câteva dintre cele mai notabile.

Citește și:   Îți vor da LACRIMILE de la primele versuri. Maria Dragomiroiu - Nu lăsați pe drum părinții... Ascultă și tu!

1. Omul de pe Lună

Cea mai faimoasă dintre aceste pareidolii lunare este omul din lună. Omul pe Lună este fie fața, fie corpul unui bărbat, dar, de obicei, reprezentarea este de o față, cum ar fi cea care a primit o rachetă în ochi în capodopera cinematografică timpurie a lui George Méliès „O călătorie spre Lună” (1902 ). Cu toate acestea, uneori se observă o figură umană întregă, care poartă de obicei bastoane sau spini. Shakespeare menționează aceast aspect în Visul unei nopți de vară.

2. Femeia de pe Lună

Alții au văzut o femeie pe Lună. Samoanele spun povestea despre Sina, care o dată în timpul unei foamete era pe afară noaptea, iar aspectul lunii îi amintea de o grămadă de pâine gigantică. Sina a spus Lunii: „De ce nu poți să cobori și să-i dai copilul meu înfometat o mușcătură de la tine?” Luna a fost foarte ofensată, dar a coborât totuși, doar pentru a o lua pe Sina și pe copilul ei, sus în cer.

3. Iepurașul de pe Lună

Mai multe culturi văd un iepure pe Lună. De ce este iepurele pe Lună? Într-o legendă din Sri Lanka, Buddha a fost odată pierdut într-o pădure, iar un iepure i-a arătat calea. Buddha i-a mulțumit iepurelui și a spus că este sărac și înfometat și astfel nu poate să-l ramburseze. „Dacă ți-e foame, spuse iepurele, aprinde un foc și ucide-mă, gătește și mânca-mă.” Buddha a făcut foc. Iepurele a intrat. Buddha a scos iepurele și l-a pus pe Lună.

Citește și:   10 greșeli ascunse în cele mai faimoase tablouri, pe care sigur nu le-ai observat!

În China, iepurele Yutu a ajutat-o ​​pe zeița lunii Chang’e când a fost urmărită de iubitul ei, Hou Yi, după ce a luat elixirul nemuririi pe care i l-au dat zeii. Programul spațial chinez a imortalizat această legendă prin intitularea navei lor spațiale lunare Chang’e.

4. Broasca de pe Lună

Într-o altă variantă a povestii Chang’e, Chang’e bea elixirul nemuririi și se transformă într-o broască. Poporul salic din Coasta Pacificului din America de Nord spune povestea iubirii unui lup pentru broască. Odată, lupul s-a îndrăgostit în mod nebun de o broască. Ea nu avea încredere în lup și se ascundea. Lupul s-a supărat, iar într-o noapte s-a rugat Lunii să strălucească puternic pe lume, ca să-și găsească broasca sa dragă. Lupul a văzut unde se ascundea și a urmărit-o toată noaptea. Cum lupul era pe cale să o prindă, broasca a făcut un ultim salt disperat … și a aterizat pe Lună, unde a rămas până astăzi.

5. Numele de pe Lună

Unii musulmani consideră că modelul de pe Lună nu este o persoană sau un animal, ci numele lui Ali, care era ginerele lui Mohamed. Ali a trăit între 600 și 661 de ani și a fost al patrulea succesor al lui Mohamed. Shiții consideră că numai Ali și linia lui ar putea fi adevărații califi. Un astfel de model este văzut ca o confirmare a hadithului (spunând despre Muhammad) că el era ca Soarele și Ali era Luna.

Sursa

Pentru mai multe detalii urmăriți și acest video:

loading...
Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe din Arta

Sus