Connect with us

10 minciuni evidente care au schimbat, oricum, lumea

Cotidian

10 minciuni evidente care au schimbat, oricum, lumea

10 minciuni evidente care au schimbat, oricum, lumea

Nu ar trebui să fie o supriză pentru nimeni faptul că cineva din istorie a fost prins cu o minciună. Oamenii mint în fiecare zi: „probabil că nu voi întârzia”, „am citit toate termenele şi condiţiile”, „îţi stă bine cu aceşti pantaloni”.

Îţi sună cunoscut? Totuşi, atunci când spui o minciunică nevinovată, nu te aştepţi să alterezi cursul istoriei umane. Exact asta s-a şi întâmplat în următoarele cazuri:

1. Trucurile de magie au păstrat Algeria ca o colonie franceză – în 1856, Algeria era pe culmile rebeliunii. Oamenii sfinţi locali, cunocuti şi că marabouts, au convins locuitorii de faptul că aveau puteri magice.

Bineînţeles, publicul algerian era pregătit să creadă orice ar fi spus un vrăjitor. Francezii erau deja conştienţi de influenţa acestora. Atunci când un marabouts anunţa că Algeria trebuie să se răzvrătească împotriva coloniştilor francezi, Franța a fost furioasă.

Pentru a nu apela la forţa brută, francezii au hotărât să convingă populaţia de faptul că aceşti vrăjitori erau frauduloşi. Napoleon III l-a desemnat pe unul dintre cei mai mari magicieni şi pe tatăl magiei moderne, Jean Eugene Robert-Houdin, pentru a poza ca un magician suprem.

Trucurile acestuia erau destul de simple, ca a scoate un iepuraş dintr-o pălărie, dar algerienii erau uimiţi în totalitate.

Acesta reuşea să ridice o cutie de metal cu ajutorul electromagneţilor, iar vrăjitorii algerieni păreau stupizi în timp ce încercau să facă acelaşi lucru. Robert-Houdin oprea magnetul şi reuşea să o ridice fără probleme. Atunci când un vrăjitor local furios l-a provocat la un duel, acesta a acceptat.

În dimineaţa următoarea, acesta a „prins” un glonţ între dinţi. Trucul era extrem de bizar în ţara respectivă, iar vrăjitorii locali au fost discreditaţi. Algeria nu a primit independența decât un secol mai târziu.

2. O trupă de rock iconică formată printr-o altă trupă falsă – în 1968, trupa britanică The Zombies aveau o melodie extrem de populară în America, numită „Time of the Season”. Pentru a câştiga şi mai mult succes, trupa a avut un turneu în America, sub ghidarea unei companii numite Delta Promotions.

Citește și:   Top 10 legende urbane înfricoșătoare care s-au dovedit a fi adevărate! Numărul 3 se poate întâmpla în orice moment!

Concertele au fost foarte productive în anul 1968, iar compania avea două trupe care pozau sub acelaşi nume. Problema a fost faptul că niciuna dintre trupe nu era cea adevărată. Trupa originală britanică se despărţite deja şi membri acesteia nu aveau nicio idee că melodia lor avea atât de mult succes în America.

Nimeni nu le-a spus despre companie sau modul în care au minţit. Pentru a primi bani de la o trupă care nu există, compania le-a predat celor două trupe drepturile de autor pentru toate cântecele trupei iniţiale.

Una dintre ele era localizată în Michigan, cealaltă în Texas. Minciuna era atât de ridicolă pentru trupa din Texas, pentru că Delta angajase patru muzicieni pentru a se preface a fi o trupă care era formată din cinci oameni. Pentru a păstra mascarada, compania a anunţat publicul că al cincilea membru era în închisoare.

Un alt motiv pentru care cel de-al cincilea membru lipsea era legat de faptul că solistul principal ar fi fost ucis, deşi acesta era încă în viaţă. Într-un final, Chris White, terifiat de faptul că această minciună i-ar fi ruinat trupa reală a reunit trupa reală pentru a mai lansa melodii.

3. O scrisoare frauduloasă l-a făcut pe Iisus caucazian – deşi a fost născut în Orientul Mijlociu, aproape fiecare tablou şi imaginea cunoscută a lui Iisus avea ca personaj un bărbat caucazian. Motivul acestui fapt este datorat de o scrisoare care a fost scrisă la un secol după moartea lui Iisus.

Descrierea modernă a lui Iisus era modelată într-o scrisoare care a fost, se spune, scrisă de Publius Lentului, guvernatorul Ierusalimului care a servit înaintea lui Ponţiu Pilat. A fost printată în „Introducerea lucrării St. Anselm” în secolul XV.

Scrisoarea îl descria pe Iisus ca pe „un om de statură…, cu părul castaniu până la urechi… cu o față fără de rid sau de pată, iar o culoare moderată compune frumuseţe.”

Citește și:   Cele mai mari secrete pe care le folosesc companiile pentru a te păcăli să cumperi mereu mai mult! Nu te mai lăsa păcălit!

Această versiune a lui Iisus servea ca un model pentru tablourile artiştilor renascentişti care au devenit model pentru descrierile vestice. Scrisoarea, totuşi, era plină de greşeli şi este incredibil că cineva a crezut în veridicitatea ei.

În primul rând, nu apare în niciun text al St. Anselm. În al doilea rând, nu există nicio poziţie ca şi guvernatorul Ierusalimului, iar în al treilea rând, Publius Lentulus nu a existat. În al patrulea rând, foloseşte un limbaj care nu fusese inventat la vremea la care se presupune că a fost scrisă. În ciuda erorilor, portretizarea lui Iisus a devenit un model standard.

4. Exorcistul a fost fondat de o farsă televizată – chiar şi la o decadă după ce a fost lansat, Exorcistul este unul dintre cele mai influenţabile filme de groază şi cărţi din toate timpurile. Filmul este atât de groaznic încât oamenii nu vor mai putea privi la fel supă de mazăre.

Pentru ceva atât de sinonim cu frica şi teroarea, originea acestei poveşti nu este înfricoşătoare, este prostească. În 1961, autorul romanului, William Peter Blatty, era un scriitor care nu ştia ce vrea să facă în viaţă.

Una dintre sarcinile sale era să scrie un articol numit „I was an Arab Prince”. Premisa era o schiţă ilară unde Blatty ar sparge toate petrecerile de la Hollywood şi s-ar deghiza ca un prinţ Saudi, numit „Prinţul Xeer”.

Blatty a câştigat spectacolul şi premiul de 5000 de dolari. Când a fost întrebat ce va face cu banii, acesta a răspuns că îi va înveşti în următoarea carte. A doua zi, acesta a demisionat şi şi-a dedicat viaţa scrisului.

Pentru mai multe exemple, click aici:

Eu m-am străduit să scriu un articol interesant, dacă ai ajuns până aici îmi confirmi asta, dar oferă un LIKE şi un SHARE ca să îl vadă şi prietenii tăi.

loading...
Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe din Cotidian

Sus