Connect with us

4 minciuni stupide care au păcălit oamenii prin numere

Cotidian

4 minciuni stupide care au păcălit oamenii prin numere

4 minciuni stupide care au păcălit oamenii prin numere

Statistici, procentaje și numerele de orice fel dețin o putere ciudată: oamenii cred în ele. Pentru a evidenția o opinie clară, nimănui nu îi pasă. Dacă este un fapt, atunci contează. Ca un rezultat, oamenii tind să aplice statisticile în orice, oricât de ridicol ar fi.

Iată care sunt câteva dintre acestea:

1. Moartea prin lovirea nucilor de cocos – poate că ai auzit această legendă urbană conform căreia de 15 ori mai mulți oameni mor din cauza loviturilor de nuci de cocos față de atacurile rechinilor. Poate că nu ai crezut asta la început, dar totul este bazat pe statistici.

Cel puțin pare să fie așa dacă nu înțelegi cum funcționează extrapolările datelor. Nucile de cocos nu ucid la fel de mulți oameni ca rechinii, dar ucid un număr semnificant de oameni dintr-o anumită zonă: provincia Papua, din Noua Guinee.

În 1984, o lucrare de cercetare a doctorului Peter Barss dintr-un jurnal a scos la iveală acest mit pentru că Barss a notat că 2.5% dintre pacienții săi au fost răniți de nuci de cocos, în interval de patru ani.

Problema? In mai 2002, un cercetător foarte respectat, specializat în rechini a folosit date extrapolate pentru a acoperi restul lumii – care ar fi avut logică dacă toate locațiile lumii ar fi avut același număr de palmieri ca în Noua Guinee. Totuși, ceea ce a susținut acesta a prins.

Burgess este citat destul de des ca o sursă definitivă, dar este un fapt care nu se susține, iar Barss nu este amuzat de răspunsul general: „atunci când tratezi acești răniți în fiecare zi, nu mai este deloc amuzant”. Și are dreptate. O nucă de cocos medie cântărește două kilograme și cade de la 25 de metri, ceea ce face ca forța impactului să se simtă ca 1000 de kilograme.

Citește și:   10 mistere din lumea largă care sfidează orice logică! Numărul 3 te va lăsa cu gura căscată!

2. Blonzii vor dispărea – se spune că oamenii cu părul blond vor dispărea în următorii 200 de ani. Un documentar publicat de BBC în 2002 susține că blonzii sunt „o specie în primejdie care va dispărea până în 2202”. Multe alte publicații au susținut același lucru, inclusiv The Sunday Times. Totul a început cu faptul că ultimul blond se va naște în Finlanda undeva in timpul anului 2202. Totuși, nimic nu este adevărat.

Umorul sec al celor care au clarificat această problemă este greu de omis: aceștia spun că nu au nicio opinie legată de viitorul blonzilor.

3. Femeile vor alerga mai repede ca bărbații până în 2156 – în 2004, o publicație jurnalistică foarte respectată a scos pe piață un articol în care punea întrebarea „oare femeile vor întrece bărbații până în 2156?” Studiul lansat de ziarul respectiv se baza pe date de la nivelul olimpicilor, încă din 1900.

Cel care a inițiat acest articol a fost Andrew Tatem de la Universitatea Oxford. Din punctul de vedere al trendului, scorul femeilor era mult mai bun ca al bărbaților. Statisticile proiectau în viitor, iar asta presupunea faptul că femeile vor alerga mult mai repede până la olimpiadele din 2156, cu o eroare de 700 de ani.

Marginile erorilor nu au fost luate în calcul la vremea articolului. Totuși, aceste date erau false. Fiziologii au spus că acest studiu a ignorat posibilitatea unei probleme cauzat de testosteron care cântărește în favoarea bărbaților. Unii dintre ei au susținut că acest studiu era extrem de fals.

Citește și:   25 de animale PREISTORICE care au trecut testul timpului și trăiesc și în ziua de azi!

Oare ce a putut să cauzeze acest trend? Poate că avantajele sănătății încă de la începutul secolului XX au impactat performanțele atleților în afara genului lor. Chiar și așa, genul fiecăruia va avea un impact, fie cât de mic.

Totuși, bunul simț cere ca aceste analize sp fie temperate. În mod evident, nu toate aceste trenduri vor continua la infinit. Dacă ar face asta, femeile atlete ar reuși să fugă cu viteza luminii peste un mileniu.

4. 50% dintre căsătorii ajung la divorț – divorțul a apărut în America în 1970 și, de atunci, a tot răsărit, dar nu în ochii populației înțelepte. Cei mai mulți oameni se folosesc de aceste statistici pentru a-și susține părerile negative legate de căsătorie.

Unele publicații au susținut că aceste statistici nu sunt deloc aplicabile, așadar, și-au dedicat un întreg capitol pentru a contrazice acest mit. Încă din 1970 nu a fost deloc adevărat, pentru că femeile au început să amâne căsătoria în dorința de a se educa.

Mulți alți factori au influențat ratele divorțului, de la legi noi legate de divorț, la normele societății care s-au schimbat drastic. Din păcate, nu există nicio statistică definitivă în privința acestui fapt.

Un lucru este sigur: rata divorțului nu este nici pe departe de 50%. Conservatorii de folosesc de asta pentru a prezenta declinul mariajului tradițional, în timp ce liberalii pot invoca datele pentru a ajuta mamele singure.

Pentru a nu fi supus acestor minciuni, click aici:

Eu m-am străduit să scriu un articol interesant, dacă ai ajuns până aici îmi confirmi asta, dar oferă un LIKE și un SHARE ca să îl vadă și prietenii tăi!

loading...
Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Cotidian

Sus