Connect with us

Misterele de pe Insula Paștelui sunt de neegalat. Care este motivul pentru care ar putea să dispară cu totul de pe fața Pământului!

Cotidian

Misterele de pe Insula Paștelui sunt de neegalat. Care este motivul pentru care ar putea să dispară cu totul de pe fața Pământului!

Misterele de pe Insula Paștelui sunt de neegalat. Care este motivul pentru care ar putea să dispară cu totul de pe fața Pământului!

Insula Paştelui şi istoria sa misterioasă încep să dispară trepatat din cauza creşterii nivelului oceanelor. În ultimii ani, valurile tot mai mari au erodat sute de statui amplasate pe ţărm. Specialiştii consideră că statuile din piatră realizate între 1100 şi 1680 ar putea conţine secretul dispariţiei întregii civilizaţii de pe insulă. Recent, Naţiunile Unite au emis un avertisment privind creşterea nivelului apei ce ar putea distruge întreaga insulă.

Încărcată de mister, mica insulă din sudul Pacificului se schimbă rapid, iar în scurt timp statuile ar putea dispărea pentru totdeauna. ”Este dureros! Simţi neputinţa în astfel de cazuri, să nu poţi proteja rămăşiţele strămoşilor tăi,” a declarat Camilo Rapu, director al organizaţiei ce controlează Parcul Naţional Rapa Nui de pe insulă.

Mail Online notează că în partea inferioară a insulei pot fi observate efectele creşterii nivelului apei. Insula Paştelui are 6.000 de locuitori şi peste 100.000 de vizitatori anual ce duc economia la un cumul de 70 de milioane de dolari anual. Cele 887 de statui au înlţimea medie de aproximativ patru metri. Majoritatea dintre acestea fiind amplasate pe ţărm. În prezent, autorităţile încearcă să ridice un zid de apărare cu ajutorul unei finanţări din partea guvernului japonez. O altă modalitate de salvare a statuilor ar fi prin mutarea acestora în muzee.

Citește și:   Top 10 fotografii MISTERIOASE care nu pot fi explicate! Mistere, mistere....

Denumirea de Insula Paştelui provine de la amiralul olandez Jacob Roggeveen care a zărit-o în duminica de Paşte a anului 1722. Însă localnicii îi spuneau Rapa Nui – marea Rapa – în comparaţie cu insula Rapa, ce se întindea pe o suprafaţă mai mică. Legenda spune că atunci când primii oameni au ajuns pe insulă, regele acestora i-a dat numele Te-Pito-o-te-Henua, adică „buricul Pământului”.

Insula găzduieşte peste 700 de sculpturi, aflate în diverse stadii de lucru. Rocile din care au fost realizate au origine vulcanică şi o sursă comună – vulcanul Rano Raraku

Dimensiunile statuilor Moai sunt cu adevărat impresionante, ele variază între 3 si 12 metri înălţime şi cântăresc de la 3 până la 14 tone, întâlnindu-se şi cazuri când acestea ating greutăţi de peste 80 de tone. O singură statuie din insulă depăşeşte 270 de tone în greutate. Rămâne o enigmă felul cum au fost cioplite direct în stâncă, dar mai ales modul în care statuile au fost transportate din înălţimile vulcanului până spre malul oceanului.

Citește și:   Cum decorăm ouăle pentru Paşte? Surprinde-i pe cei dragi! Inspiră-te şi nu vei da greş!

Chiar şi în zilele noastre, având în vedere greutatea copleşitoare şi condiţiile de lucru, efectuarea unei astfel de proceduri ar ridica mari dificultăţi, fiind necesară intervenţia celor mai performante macarale.

Pentru mai multe detalii, click aici:

Eu m-am străduit să scriu un articol interesant, dacă ai ajuns până aici îmi confirmi asta, dar oferă un LIKE şi un SHARE ca să îl vadă şi prietenii tăi!

loading...
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe din Cotidian

Sus