Connect with us

Cum sa îți dai seama repede dacă ți-a spart cineva calculatorul

Tehnologie

Cum sa îți dai seama repede dacă ți-a spart cineva calculatorul

Cum sa îți dai seama repede dacă ți-a spart cineva calculatorul

Atacurile cyber sunt foarte dese și toată lumea este îngrijorată în legătură cu siguranța informațiilor. Pentru a preveni furtul parolei și altor date importante, trebuie să acorzi atenție schimbărilor din calculatorul tău.

Iată care sunt câteva dintre semnele la care trebuie să fii atent:

1. Antivirusul este închis
Dacă nu ai făcut asta intenționat, dar ai observat că antivirusul este oprit, cel mai probabil că a existat o încercare de spargere. Acesta nu se poate opri singur, așa că primul lucru pe care îl fac hacker-ii este să îl oprească pentru a avea acces rapid la informațiile tale.

2. Nu ți se mai potrivesc parolele
Dacă nu ți-ai schimbat parolele, dar acestea nu mai merge dintr-o dată și nu mai ai acces la conturile tale, ar trebui să te îngrijorezi – cel mai probabil ți-au fost sparte toate conturile.

3. Numărul prietenilor virtuali a crescut
Atunci când ai observat că, dintr-o dată, ai mai mulți prieteni pe rețelele de socializare decât îți amintești, înseamnă că ți s-a spart contul pentru a fi folosit ca și spam.

4. Ți-au apărut iconițe noi pe bara principală
Atunci când îți lansezi un browser și observi mai multe iconițe în bara principală, poate fi un semn a unor coduri periculoase inflirtrare în calculatorul tău.

5. Cursorul se mișcă singur
Dacă observi că se întâmplă lucruri ciudate în privința cursurului tău și că evidențiază ceva, atunci calculatorul tău a fost spart, cu siguranță.

Citește și:   15 orașe dubioase în care oamenii chiar trăiesc. Numărul m-a lăsat fără cuvinte!

6. Imprimanta ta nu funcționează cum trebuie
Atacurile cyber nu influențează doar computerul tău, dar și imprimanta. De exemplu, atunci când refuză să printeze sau când printează fără să fi făcut tu această comandă, atunci ceva este dubios.

7. Ești condus către alte site-uri
Daca browser-ul tău te conduce către alte site-uri, este vrea să fii în alertă. Aceleași lucruri sunt valabile și pentru motoarele de căutare care nu te duc către paginile Google, ci către pagini pe care nu le cunoști.

8. Documentele tale sunt șterse de altcineva
Cu siguranță că ți s-a spart calculatorul dacă observi că programele și documentele tale au fost șterse fără acceptul tău.

9. Datele tale personale există în mediul online deși nu le-ai pus tu acolo
Verifică asta folosind un motor de căutare: caută informații despre tine pe care sigur nu le-ai încărca în mediul online. Dacă ai găsit ceva, computerul tău a fost spart pentru a ți se fura informațiile personale.

10. Ai primit avertizări false de la Antivirus
Dacă aceste avertizări arată diferit față de obicei, acesta este un semn clar. Un alt semn grav este faptul că ai un antivirus pe care nu l-ai instalat tu.

Citește și:   10 invenții care au schimbat cursul umanității

11. Există un comportament ciudat al camerei
Verifică-ți camera: dacă indicatorul său licăre pe cont propriu, dă un Restart și verifică dacă face asta după zece minute. Dacă o face, atunci calculatorul tău a fost spart.

12. Calculatorul tău merge foarte încet
Dacă până și cele mai simple operații necesită mult timp să fie finalizate și observi o scădere vizibilă a vitezei de reacție, există o șansă mare ca cineva să îți fi spart contul.

Ce ar trebui să faci:
Avertizează-ți prietenii și persoanele cărora le trimiți email-uri în legătură cu posibilitatea unui cont spart. Spune-le să nu deschidă niciun mesaj de la tine și să nu deschidă niciun link de la tine.

Spune-i administratorului tău de bancă despre datele personale sparte și învață de la ei cum să îți protejezi banii.

Șterge toate programele necunoscute și cele care nu funcționează. Instalează un antivirus de încredere și scanează sistemul. Unele companii oferă și versiuni de încercare.

Schimbă parolele tuturor conturilor și dacă ai încă probleme, consultă un specialist.

Pentru mai multe detalii, click aici:

Eu m-am străduit să scriu un articol interesant, dacă ai ajuns până aici îmi confirmi asta, dar oferă un LIKE şi un SHARE ca să îl vadă şi prietenii tăi!

loading...
Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe din Tehnologie

Sus